Sivut

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Kohti kirjoittamista

Mediataitojen perusteet -kurssin ensimmäinen vaihe lähestyy loppuaan. Olemme tähän mennessä ensinnäkin pohtineet verkkokirjoittamista luentojen ja keskustelujen sekä esseekirjoittamisen kautta. Verkkokirjoittamista käsittelevän esseen deadline on perjantaina 25.11. Toiseksi opiskelijat ovat suunnitelleet omien verkkosivujensa konseptia. Alustavat suunnitelmat eli synopsikset sivustojen sisällöstä valmistuivat viime viikolla. Myös sivustot julkaistiin, ja muutamat ryhmät ehtivät jo ensimmäisen "hei, täällä ollaan" -viestinkin julkaista. Linkit opiskelijoiden sivustoille löytyvät tämän blogin alalaidasta.

Tällä viikolla kokoonnumme viimeistä kertaa koko porukalla. Vielä on mahdollista viilata suunnitelmia ja sivuston ulkoasua, suunnitella alustava aikataulu ja sisältö omille kirjoituksille, sekä harjoitella blogialustan käyttöä. Sen jälkeen alkaa kirjoittaminen eli blogin säännöllinen päivittäminen ja blogimaailman vuorovaikutustapoihin tutustuminen. Toisin sanoen etenemme teoriasta käytäntöön ja suunnittelusta toteutukseen.

Blogissa kirjoittaminen on monelle opiskelijoista ensimmäinen kerta, kun he kirjoittavat julkisesti. Verkkoon kirjoittaminen on julkiselle areenalle astumista ja vastuun ottamista omista sanoistaan. Vosin kirijootta tähä vaikka mitä miten satuis ja niin edelleen bläääh! mutta valitsen toisin, ja pyrin kirjoittamaan mahdollisimman asiallisesti. Kirjoittaessa tulee tehtyä koko ajan hirmuisesti valintoja, mutta sitten kun tekstin julkaisee, valinnat lukitaan ja teksti elää lukijoille juuri siinä muodossa, mihin sanansa päätti asetella. Se voi joskus tuntua pelottavalta... ja tekstiä tekisi mieli viilata loputtomasti. Blogissa julkaisemisessa on se hyvä puoli, että tekstejään voi editoida vielä julkaisemisen jälkeenkin. Ne voi jopa halutessaan deletoida kokonaan. Blogi onkin hyvä paikka tutustua siihen tunteeseen, miltä julkinen kirjoittaminen tuntuu. Siinä on pelottavan lisäksi jotain jännittävää.

Ja jotain hyvää. Onhan ajatuksiaan mukava jakaa jonkun toisen, tuntemattomankin, lukijan kanssa. Omasta puolestani odotan jännityksellä ja ilolla kaikkia niitä kiinnostavia tekstejä, joita opiskelijat tulevat blogeissaan julkaisemaan. Ei muuta kuin kokka kohti kirjoittamista!

P. S. Vielä yksi tehtävä viimeiselle tunnille: suunnitellaan yhteinen mainosteksti, jossa kutsutaan oppilaitoksemme opiskelijat lukemaan kirjoittajien blogeja ja osallistumaan keskusteluihin. Mitä olisi blogin pitäminen ilman lukijoita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti